De klassieke auto’s worden ook wel oldtimers genoemd. Deze auto’s zijn zeer gewild bij gepensioneerden en mensen met enigszins kennis en handigheid in het repareren van auto’s. Dat is namelijk het grote nadeel van oldtimers: ze zijn niet zo betrouwbaar als auto’s van nu. Ook zijn onderdelen haast niet meer te vinden. In deze blog geven we tips bij het handelen in oldtimers en het repareren van de auto en het zoeken naar de juiste onderdelen.

Handelen in oldtimers

Tegenwoordig kun je online heel gemakkelijk gebruikte auto’s vinden en kopen. Op marktplaats bijvoorbeeld kunnen particulieren hun auto’s te koop aanbieden. Hoewel er veel oldtimers op staan, is dit niet de ideale manier om een oldtimer te vinden. De beste manier is namelijk om naar oldtimershows te gaan of naar speciale veilingen. Hier zie je de auto’s gelijk in het echt en kun je bepalen of de auto’s wel nog van kwaliteit zijn. Op handelswebsites heb je geen idee wat je te wachten staat. Je wilt natuurlijk niet drie uur moeten rijden om vervolgens bedrogen uit te komen. Vaak wil een oldtimer “plotseling” niet meer starten of kom je roest tegen op plekken waar je niet vrolijk van wordt. 

Repareren van oldtimers

Het grootste probleem van oldtimers is de onbetrouwbaarheid en de vele reparaties die je moet uitvoeren. Vele oldtimerfanaten weten dat ze waarschijnlijk meer in de garage bezig zijn dan dat ze daadwerkelijk de weg op kunnen. Een goede basis van automechanika is daarom een must. Wat het erg leuk maakt, is dat oldtimers vrijwel geen elektronica hebben: het is puur mechanisch. Je kunt dus nog echt je handen vies maken aan de motor en onderdelen. Wanneer een onderdeel toe is aan vervanging, stuit je echter op een groot probleem: waar kun je de onderdelen vinden? Hier biedt internet de uitkomst. Je kunt op verschillende websites (zoals Marktplaats) specifieke onderdelen zoeken. Vaak zijn er ook speciale forums voor jouw oldtimer waar je een netwerk op kunt bouwen van mensen die in onderdelen handelen. Als je een onderdeel hebt gevonden, dien je wel goed te communiceren dat de verkopende partij het onderdeel zorgvuldig verstuurt. Het zou zonde zijn als je maanden op zoek bent naar een onderdeel en dat deze met de post beschadigd raakt.

Zelf auto onderdelen versturen?

Wil jij zelf auto-onderdelen versturen, dan doe je er goed aan om gebruik te maken van pallets met pallet opzetranden. Vervolgens vul je de pallet met randen met goed isolerend en zacht materiaal zodat het onderdeel niet zal beschadigen. Met old-timers is dit nou eenmaal de enige manier. Vervanging is niet mogelijk en dus moet je zo voorzichtig mogelijk omgaan met de onderdelen.