es international

Oldtimer kopen? Lees eerst deze vijf tips

Geplaatst op

Een oldtimer heeft voor veel mensen die fan zijn van auto’s iets magisch. Of het nu gaat om het design van de auto’s, het gevoel tijdens het rijden of de nostalgische waarde; iedere oldtimer-bezitter heeft een eigen reden waarom hun auto fantastisch is. Ieder jaar worden er meer mensen aangestoken met dezelfde passie en worden er dus oldtimers gekocht. Het kopen van een oldtimer is één ding, het onderhouden, restaureren en rijden is echter een heel ander verhaal. Ben je van plan te rijden in een dergelijke auto. Hou dan rekening met de volgende vijf tips voordat je de portemonnee trekt.

1.      Regel een professionele inspectie

Hoewel dit geldt voor iedere tweedehands auto die je koopt, is het bij oldtimers helemaal van belang dat je controleert of de kwaliteit wel in orde is. Zowel onder de motorkap als erboven. Laat bijvoorbeeld checken of er geen schade is aan het chassis, of dat er problemen zijn met de motor en of er veel roest te zien is. Dit heeft invloed om de mate waarin de auto te restaureren en te rijden is.

2.      Doe onderzoek naar de verzekeringen

Je hebt vast gehoord dat de verzekering en belasting van een oldtimer een stuk goedkoper is dan bij ‘moderne auto’s’. Dit is tot op zekere hoogte ook wel waar. Maar je moet goed op de kleine lettertjes letten. Zo zijn er regels voor het gebruik van de auto. Zo is het niet mogelijk om het hele jaar in je oldtimer te rijden en toch te profiteren van je lage maandelijkse lasten. Heb dit op een rijtje voordat je een auto hebt gekocht. Als je niet de intentie hebt om erin te rijden is dit natuurlijk minder van belang.

3.      Hou rekening met de kosten van de restauratie en het onderhoud

Restaureren van een oldtimer is voor velen een belangrijk onderdeel van de hobby. Dit gaat vaak gepaard met de aankoop van een oldtimer die niet in de beste staat is. Heb je een oldtimer met potentie op het oog? Zoek dan vooraf uit wat je wil gaan restaureren en wat de verwachte kosten daarvan zijn. Daarnaast is het jaarlijkse onderhoud om de auto rijklaar te houden in sommige gevallen redelijk prijzig.

4.      Kijk naar de beschikbaarheid van onderdelen

Ook het vervangen van defecte onderdelen is bij sommige oldtimers een opgave op zichzelf. Hoe exclusiever en ouder de auto is, des te lastiger is het om het geschikte onderdeel te vinden. Hoewel je verplichte, standaard zaken als een roetfilter eenvoudig kunt vinden op het internet, zoals bij roetfilter.shop, zijn specifiekere onderdelen lastiger te verkrijgen. Uiteraard zijn die onderdelen niet de goedkoopste.

5.      Vind vooraf een geschikte monteur

Hoewel je zelf wellicht heel wat reparaties kunt en wilt uitvoeren aan je auto, zijn er bepaalde zaken die je beter door een echte professional kunt laten doen. Er zijn echter een hoop monteurs en garages die misschien niet de juiste kennis en kunde hebben om een speciale oldtimer te repareren. Het laatste wat je wilt is dat een monteur je auto verder beschadigt. Zoek daarom vooraf een monteur met ervaring bij dat type auto, en de positieve recensies die het bevestigien.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen je graag mee naar een wereld van oldtimers. Stap in en lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ es-international.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden