es international

Veilig vracht transporteren met een vrachtwagen

Geplaatst op

Als je vracht gaat transporteren ben je verantwoordelijk voor de producten die je vervoert. Als vrachtwagenchauffeur moet je op een aantal zaken letten, zodat je zo veilig mogelijk de vracht vervoert. Maar hoe vervoer je de vracht dan op een veilige manier? We geven je een aantal tips.

De staat van het voertuig

Voordat je begint met rijden, is het uiterst belangrijk om er zeker van te zijn dat je vrachtwagen in goede staat is. Let er op dat er geen mankementen zijn aan bijvoorbeeld de banden of de motor. Sluit de achterkant van de wagen ook nog goed? Als je ervan zeker bent dat je busje of vrachtwagen in een goede staat is, ga je verder naar de volgende tip.

Dode hoek

Vervoer je de vracht in een vrachtwagen? Let er dan op dat je genoeg zicht hebt op de dode hoek. Het is voor vrachtwagens verplicht om grotere spiegels of een aparte dodehoekspiegel te hebben.

Vooruitkijkspiegel

Elke vrachtwagen is verplicht om een vooruitkijkspiegel of vooruitkijkcamera te hebben. De chauffeur is dankzij deze spiegel of camera in staat om direct voor de vrachtwagen te kijken. Is de vrachtwagen waar je mee rijdt gemaakt voor 26 januari 2007? Dan is het niet verplicht om deze vooruitkijkspiegel of -camera te hebben. Het mag natuurlijk wel. Je bent dan namelijk wel veiliger op de weg. 

Overbelading

Het is verboden om met te veel vracht te rijden. Het gaat in tegen de regels van de Wet wegvervoer goederen en de regeling voertuigen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert op overbelading en hanteert tegenwoordig een nieuwe aanpak. In het hoofdwegnet zijn weegpunten waarbij de vrachtwagens automatisch gewogen worden.

Regeling voor het laden van een vrachtwagen

Om ervoor te zorgen dat de vrachtwagen op de juiste manier is ingeladen, zijn er richtlijnen opgesteld voor het inladen van de vracht. Wanneer je je houdt aan deze richtlijnen, voorkom je het risico dat de vrachtwagen uit balans raakt en mogelijks zelfs kantelt. 

Neem genoeg rust

Veel ongelukken worden veroorzaakt door vermoeidheid. Chauffeurs nemen te weinig rust en stappen hierdoor vermoeid achter het stuur. Het is daarom verplicht om je te houden aan de Europese regels voor rij- en rusttijden. In Nederland zijn deze regels opgenomen in het Arbeidstijdenbesluit vervoer. 

Zorg voor een stevige verpakking

Wanneer je vracht gaat transporteren, is het goed om te zorgen voor een stevige verpakking. Houten transportkisten zijn een van de manieren om op een veilige en schadevrije manier je vracht te vervoeren. Ben je van plan om de vracht te exporteren naar het buitenland? Let er dan ook op dat je vracht voldoet aan de juiste normen. Is de verpakking van je vracht bijvoorbeeld gemaakt van hout, dan moet het een ISPM 15 merkteken hebben.

En als laatste tip: ken de verkeersregels

Voor vrachtwagens gelden andere regels op de weg dan voor personenauto’s. Houd dus goed rekening met het inhaalverbod en de maximum snelheid. Zorg er daarnaast voor dat je bekend bent met de verkeersborden en de overige verkeersregels voor motorvoertuigen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen je graag mee naar een wereld van oldtimers. Stap in en lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ es-international.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden