es international

Wat de uitlaat je vertelt

Geplaatst op

Je ziet het waarschijnlijk best wel vaak als je op de weg zit: uit de uitlaat van de auto voor je komt ineens een flinke wolk zwarte rook. Terwijl er bij andere auto’s nauwelijks iets uit de uitlaat tevoorschijn komt. De uitstoot van de auto kan je veel vertellen over de status daarvan. Sommige uitlaatgassen kunnen duiden op problemen.

Water

Water zul je regelmatig uit een uitlaat zien komen. Normaal gesproken wordt het water tijdens het verbrandingsproces omgevormd tot stoom en verlaat dit zonder het te merken de uitlaatpijp. Als de auto net is gestart, of lange tijd heeft stilgestaan, kan de uitlaat niet warm genoeg zijn. In dit geval komen er enkele druppels water uit de uitlaat. Ook bij het werkingsproces van de katalysator komt water vrij. Dat er waterdruppels uit de uitlaat komen is dus vrij gebruikelijk, behalve als er echt een stroom water vrijkomt. Dat duidt op problemen.

Stoom

Stoom komt vrij bij het verbrandingsproces in de motor, vaak is dit beter zichtbaar in de winter. Toch kan stoom bij een warme motor en een gemiddelde zomerdag op problemen duiden. In deze situatie bestaat de kans dat je radiator lekt.

Blauwe rook

Blauwe rook kan ontstaan wanneer olie in de verbrandingsmotor lekt. Soms kan er door slijtage aan kleppen onbedoeld vloeistof in de motor lopen. Door de verbranding komt deze rook vrij. Dit gebeurt meestal bij auto’s die al de nodige kilometers hebben gereden. Je kunt het ook merken aan de prestatie van je auto, aangezien het verbrandingsproces niet optimaal werkt.

Zwarte rook

Als er zwarte rook uit je auto komt wijst dat op een onvolledig verbrandingsproces. Als de verhouding zuurstof en brandstof niet goed is, kan er diesel of benzine overblijven. Door de hitte in de uitlaat wordt het restant onvolledig verbrand, wat leidt tot zwarte rook. Tegenwoordig krijg je een melding van een motorstoring en een bijbehorende foutmelding.

Je katalysator is essentieel voor een schone verbranding van je brandstof. Mocht je problemen ondervinden zorg dan tijdig voor vervanging. Op katalysator.nl vind je een groot aanbod van producten.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen je graag mee naar een wereld van oldtimers. Stap in en lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ es-international.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden