es international

Wat doet een katalysator?

Geplaatst op

Katalysatoren zijn ontworpen om schadelijke emissies te verminderen. Het is in principe een emissiebeheersingsapparaat dat schadelijke gassen en verontreinigende stoffen in de uitlaatgassen omzet in minder giftige gassen door een redoxreactie (reductie en oxidatie). Sinds 1970 hebben de regeringen van over de hele wereld de autofabrikanten ertoe aangezet om auto’s met een lagere uitstoot te bouwen. Tegenwoordig hebben bijna alle ontwikkelde landen regelgeving die fabrikanten verbiedt om auto’s te bouwen zonder katalysatoren.

Waarom is het nodig?

Auto’s zonder katalysator stoten diverse schadelijke gassen uit, zoals koolmonoxide, stikstofoxide en koolwaterstoffen, die smog veroorzaken en gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Elke moderne auto, bus, vrachtwagen en zelfs generatoren hebben een of andere vorm van katalysator om de hoeveelheid schadelijke gassen die vrijkomen in onze atmosfeer te verminderen.

Hoe werkt het?

De benzine bestaat uit koolwaterstoffen. In een interne verbrandingsmotor, als het rendement 100% is, worden al die waterstofmoleculen gecombineerd met koolstof- en zuurstofmoleculen om kooldioxide en water te produceren. Maar het ding is, de verbranding in een motor is niet 100% perfect, wat resulteert in de productie van een schadelijk gas dat bekend staat als koolmonoxide. Een andere mogelijkheid is onverbrande brandstof, wat betekent dat er ook koolwaterstoffen uit de uitlaat naar de atmosfeer komen, die ook gevaarlijk zijn.

De katalysator helpt om deze schadelijke gassen om te zetten in minder gevaarlijke gassen. De keramische binnenzijde reageert nergens op totdat het heet (meer dan 400 graden Celsius) is, wat wordt bereikt door de hete uitlaatgassen van de motor. In de katalysator zitten twee blokken: een reductiekatalysator van platina en rhodium en een oxidatiekatalysator van platina en palladium. Na de verbranding komt er dus kooldioxide, koolmonoxide, stikstofoxide, zuurstof, water en onverbrande brandstof in de katalysator terecht.

Katalysator kopen

Mocht je een oudere auto hebben waar een nieuwe katalysator op moet, dan kun je ervoor kiezen om dit ook zelf te doen in plaats van dat je je auto naar de garage brengt. Je kunt eenvoudig online een katalysator kopen voor jouw oldtimer.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen je graag mee naar een wereld van oldtimers. Stap in en lees onze blogs!

Contactgegevens

Via info @ es-international.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden